
מה עושים כשמרגישים חולשה?
חולשה היא תחושת עייפות וחוסר מסוגלות לעשות אפילו את הפעולות הפשוטות ביותר כגון עלייה במדרגות, הליכה מסביב לשכונה או ניקוי הבית. החולשה יכולה להיגרם מכמה סיבות:
1. חולשה יכולה להיגרם עקב בעיות נפשיות כגון חרדה או דיכאון.
2. חולשה יכולה להיגרם כחלק מתסמונת העייפות הכרונית (מחלת היאפים)
3. חולשה יכולה להיגרם כתופעת לוואי של בעיות הורמונליות כגון תת תפקוד של בלוטת התריס.
4. חולשה יכולה להיגרם כתופעת לוואי של מחלות שונות כגון סרטן הלבלב, דום נשימה, סכרת, אנמיה, מחלת הנשיקה, דלקת פרקים ועוד.
5. חולשה יכולה להיגרם כתופעת לוואי של תרופות שונות כגון תרופות להורדת לחץ דם, תרופות נגד אלגריה ואפילו תרופות אנטיביוטיות מסוימות.
אלה הם גורמי חולשה היכולים להתעורר אצל כל אדם בכל גיל. אך כאשר חולשה מרימה את ראשה אצל בני הגיל השלישי והיא הופכת לתסמין החוזר על עצמו בתדירות גבוהה מומלץ לבדוק האם הגוף סובך מאיבוד מסת שריר.
מהי מסת שריר? ומה הקשר שלה לחולשה?
ככל שאנחנו מזדקנים אנחנו הופכים איטיים יותר, רזים יותר, עייפים יותר וכמובן גם חלשים יותר. אך החולשה יכולה להיות סממן גם לאיבוד מסת שריר או סרקופניה (בשפה הרפואית).
מסת שריר מורכבת משני דברים: הראשון מבנה השריר והשני עוצמת השריר. ככל שאנחנו מתבגרים ומזדקנים, הגוף מאבד ממסת השריר ובעצם הופך להיות חלש יותר ויותר (הגוף לא מחדש את רקמת השריר באותה צורה והכח שיש בשריר לבצע פעולות שונות הולך וקטן). ככל שמסת השריר חלשה יותר, כך קשה יותר לעשות פעולות שונות כגון הליכה ממושכת, עלייה במדרגות או ניקוי הבית בגלל שמתעייפים מהר יותר ומרגישים חולשה חזקה יותר.
למעשה, מומלץ להתחיל בפעילות גופנית קבועה החל מגיל 30 שכן החל מגיל זה, מתחיל דילול במסת השריר. קצב הדילול עומד על כ- 10% לכל עשור החל מגיל 30 ואף עולה ל – 15% כאשר מגיעים על שנות השבעים ומעלה.
איך ניתן למנוע חולשה בגיל השלישי?
מה יכולים בני הגיל השלישי לעשות בכדי למנוע חולשה? ניחשתם נכון! לשמור על מסת שריר גבוהה ואף לחזק אותה. איך עושים את זה? בשתי דרכים:
1. מומלץ לבני הגיל השלישי לבצע מתיחות ולהרים משקולות לפחות 3 פעמים בשבוע ולמשך חצי שעה. כמובן שתוכנית האימונים צריכה להיבנות על ידי מאמן מקצועי המתמחה ברפואת בני הגיל השלישי. מומלץ שכל אימון יכלול תרגילים החוזרים על עצמם ומחזקים שש קבוצות שרירים עיקריות: חזה, כתפיים, זרועות, גב, בטן ורגליים.
2. מומלץ לבני הגיל השלישי לאכול תזונה המתבססת על אוכל טרי ומזין ולהימנע ככל הניתן מאוכל מעובד, מהיר ורווי סוכרים ושומנים. תפריט שבועי מזין השומר על מסת שריר יהיה מורכב ממוצרי חלב, בשר, דגים, פירות וירקות אשר יספקו לגוף את כמות החלבונים והשומנים הנדרשת לשמירה על מסת שריר תקינה. עד הכל הכל נראה קל ופשוט, אך מה קורה אם מופיעה חולשה ואיבוד מסת שריר אצל מטופל או בן משפחה מהגיל השלישי שלא יכולים לאכול כל דבר? במקרים כאלה הפתרון נמצא בתוסף תזונה למבוגרים הנקרא אנשור או אנשור פלוס אדוונס. רופאי המשפחה והדיאטניות אוהבים להמליץ עליו היות והוא משקה טעים (הקיים במגוון טעמים כגון שוקולד, וניל, תות, בננה ואפילו קפה) המכיל את כל הויטמינים, המינרלים ואבות המזון להם הגוף זקוק.
על חשיבות תוספי התזונה למבוגרים והשפעתם על חולשה ומסת שריר
רב בני הגיל השלישי הולכים אל הרופא פעם בכמה חודשים, עושים בדיקות דם ובהתאם לתוצאות הבדיקות נוטלים ויטמין כזה או אחרת, אך רבים מהם לא מקפידים לקחת את התוסף באופן שוטף כך שהאפקטיביות שלו יורדת ותופעת החולשה נמשכת.
לכן, פותחו תוספי תזונה למבוגרים הכוללים קפסולה אחת או משקה אחד הכוללים בתוכם את כל הצריכה היומית המומלצת לבני הגיל השלישי. כך בעצם מקלים על בני הגיל השלישי ובמקום לאלץ אותם לקחת כדורים או תוספי תזונה מבוגרים בוקר, צהריים וערב הם לוקחים את התוספים פעם אחת ביום – פשוט וקל.
אחד מהתוספים המובילים בתחום תוספי התזונה למבוגרים הוא האנשור, אותו הזכרנו עוד קודם. האנשור, או האנשור פלוס אדוונס הוא בקבוק קטן המכיל בתוכו משקה בטעמים שונים (בננה, וניל, שוקולד, תות ואפילו קפה).
כל בקבוק מכיל כ- 330 קלוריות, כ – 14 גרם חלבון, 24 סוגי ויטמינים ומינרלים כ – 5.5 גרם סיבים תזונתיים. למעשה שתיית בקבוק אחד או שניים ביום, מהווים השלמה בריאה וחיזוק טבעי לגוף החלש. כמובן, שלא מומלץ לצרוך את המשקה או כל תוסף מזון אחר למבוגרים ללא התייעצות מקדימה עם רופא משפחה או דיאטנית המתמחה בבני הגיל השלישי.
"