
חשיבותו של ציוד רפואי ביתי כמו קטטר לחולים
מחלות שונות מחייבות שימוש בציוד עזר רפואי כדי להמשיך להיות עצמאי ולתפקד למרות ההשלכות שלהן, וזה נכון גם לגבי חולים סיעודיים שרוצים להיות בבית במקום להתאשפז בבית החולים. ההבדל שבין חולה סיעודי שמאושפז בבית חולים לבין חולה סיעודי שיכול להישאר בבית הוא איכות הציוד הרפואי שאפשר למצוא בבתי מרקחת מובחרים ומסופקים להם. ציוד רפואי רב מותאם היום לשימוש ביתי וכל אחד יכול לרכוש את מה שנדרש לו לשימוש כזה כדי להישאר עצמאי ולהשתחרר מבית החולים, בין אם הוא נמצא בתפקוד מלא או חלקי. בין היתר, אפשר למצוא ציוד כמו קטטר והאביזרים נלווים לו כציוד שאפשר לרכוש הביתה ולסייע לחולים עצמאים ולחולים סיעודיים להיעזר בהם כדי לטפל בצורכי הגוף בצורה נאותה. השימוש בקטטר הוא חיוני לכל מי שזקוק לכך והחלפתו הנכונה וההיגיינית היא קריטית גם אם עושים את זה עצמאית וגם אם נעזרים במטפל סיעודי.
מי זקוק לציוד כמו קטטר?
קטטר הוא צינורית פנימית, המחוברת לשקית חיצונית, שמוחדר לדרכי השתן והוא משמש מטופלים במצבים שונים. הקטטר מוחדר במצב של אצירת שתן שפירושה שהשלפוחית אינה מתרוקנת מעצמה והלחץ של השתן שנאגר בה מופעל על הכליות ולכן גם לכשל כלייתי. במצבים נוספים יש שימוש בקטטר לאחר פגיעה עצבית בשלפוחית או בעמוד השדרה, מצבי דמנציה שמקשים על שליטה או בגלל ניתוח באיברי המין או בערמונית. קטטר מתאים למי שמשתחרר לביתו ויכול להחליף קטטר בעצמו או בעזרת מטפל וזה מחייב שמירה קפדנית על היגיינה ועל החלפה נכונה כדי למנוע נזקים מקומיים ודלקת בדרכי השתן. היום אפשר למצוא קטטר שמתאים גם לאנשים שממשיכים להיות פעילים ולצאת למקום עבודתם, הודות להצמדת הקטטר לרגל הפנימית והחלפה סדירה של השקית המוסתרת על הגוף.
הפעילות הנכונה למשתמשים בקטטר
החיים עם קטטר צמוד אינם חייבים להיות מוגבלים מבחינת פעילות, אם מתרגלים לכך ויודעים כיצד להתנהל מבלי שזה יהפוך לנטל על המטופל. נוסף על החלפה סדירה והיגיינית של השקית והקטטר חייבים לדעת איך להתנהל פיזית כדי לוודא שהקטטר אינו זז ממקומו או יוצא והשקית מאובטחת ומונחת במיקומה הנכון. ראשית, אין לחשוש משתייה בגלל הקטטר. להפך, אפילו. אסור למעט בשתייה משום שזה יוצר שתן מועט מדי ומרוכז במקום להמשיך בפעילות רגילה ובשתייה נכונה לאורך שעות היום, שתסייע לכליות לעבוד בצורה נאותה. מיקום השקית חייב להיות תמיד מתחת לאגן, וזה נכון במצב שכיבה וישיבה בדיוק כמו בהליכה. בזמן השינה אפשר לתלות את השקית על מתקן מיוחד שאפשר לרכוש כדי להבטיח את היציבות שלה, או לתלות על דופן המיטה אם זה אפשרי מבלי שתישמט במהלך הלילה או התהפכות. כל הנחה נכונה של השקית שומרת גם על מצב הקטטר עצמו שלא יזוז או שהצינור יתקפל או ייקרע חלילה בגלל תנועה חדה מדי.
בקרה נכונה לשמירה על הבריאות
היגיינה בזמן החלפת הקטטר והוצאתו והכנסות היא דרישה בסיסית וגם חיטוי האזור שבו הוא מוחזר. אבל נוסף על כך חשוב לוודא שאתם אכן שותים ומפרישים שתן משום שמצבכם הרפואי הוא זה שגרם להחדרת קטטר מלכתחילה. בדיקת כמות השתן במהלך היום והחלפת השקית תיתן לכם את המידע שאתם זקוקים לו כדי לדווח לרופא המטפל וכדי לדעת מהו מצבכם. זה נוסף כמובן לתחושה הפיזית שלכם שהשלפוחית מלאה ואתם מרגישים לחץ לכיוון הכליות. יש שקיות חד פעמיות שיש לזרוק ויש שקיות עם שסתום לריקון ויחד עם אביזרים נוספים שנועדו לטיפול בקטטר ובאזור אפשר לשמור על שגרת טיפול נכונה, כולל רחצה הכרחית.
"