
פרוביוטיקה: מה זה והאם כדאי לתת גם לילדים?
עוד בשיעורי ביולוגיה בבית הספר למדנו שיש בגוף חיידקים טובים וחיידקים רעים, וממש כמו במלחמה – כאשר החיילים הטובים, כלומר ""מהצד"" שלנו, גוברים על ""הרעים"" (של הזיהומים והמחלות) אנחנו מחלימים או לא חולים מראש. אבל... גם ההיפך.
זו הסיבה שאומרים שילדים קטנים צריכים לחלות על מנת לתרגל ולהפעיל את מערכת החיסון ; זו הסיבה שאנחנו שואפים כל הזמן למערכת חיסון חזקה ויציבה ; זו הסיבה שקיימים מינים שונים של מוצרים שזה בדיוק תפקידם: לטייב ולחזק את מערכת החיסון. פרוביוטיקה היא מהמוכרים שבהם, והנה עוד כמה עובדות שכדאי לדעת עליה...
מה זה בדיוק פרוביוטיקה?
פרוביוטיקה מורכבת מאותם חיידקים טובים שכל ייעודם הוא לשמור על בריאות הגוף ולגרום לו לתפקד במיטבו. ואכן, פעמים רבות פרוביוטיקה מצליחה גם לסייע לתחושה כללית טובה. ובכל זאת, לא כל חיידק טוב מגיע לדרגת פרוביוטיקה. כדי שזה יקרה הוא צריך להיות כזה שניתן לבודד מגוף האדם וכן כזה שמסוגל לשרוד במעי. חשוב להבין: פרוביוטיקה הם חיידקים טובים שנמצאים בגוף כל הזמן ועושים בדיוק את זה: שומרים על איזון הגוף מהיבט של אוכלוסיית החיידקים בו. ואולם ישנם מצבים בהם הגוף זקוק לחיזוק. אגב, סוגים מסוימים של חיידקים טובים יכולים להועיל מהיבטים נוספים כמו יצירת ויטמינים, עיכול מזון, פירוק וספיגת תרופות ועוד. עוד חשוב לדעת כי לרוב, פעולת האיזון מתרחשת באופן טבעי ולא נדרש לה כל חיזוק, במיוחד אם מקפידים על אורח חיים בריא ותזונה מאוזנת.
באיזה מצבים רפואיים פרוביוטיקה יכולה לעזור?
השאלה במקומה, בעיקר מכיוון שהמחקר בנושא עדיין לא הניב תשובות מוחלטות. יחד עם זאת ידוע כבר כי ישנם מצבים רפואיים שונים שלהם פרוביוטיקה בהחלט יכולה לעזור, אם כי בכל מקרה מדובר בעניין אינדיבידואלי לגמרי הדורש גם התייעצות מקצועית. מה שעוזר לאחד לא בהכרח יעזור לאחרת. ובכל זאת, אלה המצבים:
• שלשול / עצירות
• מחלת מעי דלקתית
• תסמונת המעי הרגיז
• זיהומים פטרייתיים
• דלקות בדרכי השתן
• מחלת חניכיים
• אי סבילות ללקטוז
• אטופיק דרמטיטיס
• זיהומים בדרכי הנשימה העליונות (דלקות אוזניים, הצטננות, סינוסיטיס)
באילו מאכלים יש פרוביוטיקה?
יש לא מעט, המוכרים שבהם הם: יוגורט, לחם מחמצת גבינת קוטג', חמוצים ביתיים ובראשם כרוב כבוש, מרק מיסו.
עד כמה שימוש בפרוביוטיקה בטוח?
מכיוון שחיידקים המשמשים כפרוביוטיקה כבר קיימים באופן טבעי בגוף, תוספי מזון פרוביוטיים נחשבים לבטוחים בדרך כלל. יחד עם זאת לפעמים הם עלולים לגרום לתגובות אלרגיות שונות, כמו גם לשלשול או נפיחות מעיים קלים. בכל מקרה נשוב ונדגיש: יש להיוועץ בגורם מקצועי לפני כל נטילת תוסף פרוביוטיקה.
האם כדאי לתת פרוביוטיקה לילדים?
למעשה, פרוביוטיקה יכולה להועיל לילדים ממש כמו שהיא מועילה למבוגרים. אם ילדכם זקוק לטיפול תרופתי של אנטיביוטיקה, למשל, נטילת פרוביוטיקה יכולה לסייע בקיצור הסימפטומים. בנוסף, פרוביוטיקה יכולה, כאמור, להקל על עצירות, שלשולים, גזים ואטופיק דרמטיטיס – הנפוצים יחסית בקרב ילדים.
האם רצוי ליטול פרוביוטיקה לאחר נטילת אנטיביוטיקה?
אכן, מפעם לפעם אנחנו נזקקים לטיפול אנטיביוטי. ואם כמה שהוא יכול להועיל ולהילחם בזיהומים התוקפים את הגוף, הוא גם עלול לפגוע באוכלוסיית החיידקים הטובים. דלקות בנרתיק, שלשולים ועוד הם רק חלק מהסימפטומים לכך. זו הסיבה שרבים בוחרים ליטול פרוביוטיקה לצד אנטיביוטיקה. מה שנקרא לא יועיל לא יזיק.
לסיכום: אין ספק שהמפתח לגוף בריא הוא איזון. פרוביוטיקה מתיימרת לעשות בדיוק את זה. ואולם המחקרים בתחום – גם אם מצביעים על כיוון חיובי במיוחד - אינם חד משמעיים באשר ליעילות. כך או כך, מדובר בעניין אינדיבידואלי ובכל מקרה יש להתייעץ בנושא עם גורם מקצועי.
"