אנשים עם מוגבלויות - זכויות החולה בחוק

"
זכויות לאנשים עם מוגבלות

http://www.neeman.org.il/

א - הזכות לנגישות

- על-פי חוק התכנון והבנייה ותקנותיו, חייבים מבני ציבור בישראל להיות נגישים לאנשים נכים: חייבת להיות להם אפשרות כניסה לבניין, תנועה בתוך הבניין, גישה לשירותים, יכולת שימוש במתקנים כגון טלפון ציבורי, ועוד. כמו-כן, חובה להקצות להם 5% ממקומות החנייה בבניין.
בתי-אבות, בתי-חולים, מוזיאונים (ומבני ציבור נוספים) חייבים לאפשר גישה מלאה לאנשים נכים. לפי הדין הקיים, כל משרדי הממשלה והרשויות המקומיות חייבים לאפשר גישה לקומה אחת בלבד.
""הנכה הוא אדם שווה זכויות, אין הוא מצוי מחוץ לחברה או בשוליה. מטרת ההסדרים אינה להיטיב עמו בבדידותו, אלא לשלבו - תוך שימוש לעיתים בהעדפה מתקנת - במירקם הרגיל של חיי החברה"" נשיא בית המשפט העליון, אהרון ברק, בבג""צ בוצר - פסק-דין שחייב מועצה מקומית להסדיר דרכי גישה לילד המתנייד על כיסא גלגלים בבית-ספרו וברחבי היישוב.
-על-פי חוק הרשויות המקומיות (סידורים לנכים), על רשויות מקומיות להנגיש מדרכות, מעברי חצייה וצמתים עבור אנשים המתניידים על כיסא גלגלים.

חנייה

על-פי חוק חניה לנכים, אנשים שרופא מוסמך אישר כי ניידותם מוגבלת וכי יש להם צורך חיוני ברכב, זכאים לשאת על רכבם תג נכה. רכב בעל תג נכה רשאי לחנות במקום האסור לחנייה, בתנאי שלא היה מקום חנייה מתאים בקרבת מקום, ובתנאי שהמכונית החונה אינה מסכנת עוברי דרך, ואינה גורמת להפרעה ממשית לתנועה.

בחירות

לפי חוקי הבחירות, כאשר מתקיימות בחירות לכנסת או לרשויות המקומיות, זכאי אדם נכה לעבור, לפי בקשתו, מאזור ההצבעה אליו הוא שייך, אל קלפי שהגישה אליה וסידורי ההצבעה בה מותאמים לצרכיו. על המדינה והרשויות המקומיות להעמיד בימי הבחירות ברחבי הארץ קלפי נגישה אחת בלבד לכל 20,000 תושבים. בעקבות עתירה שהוגשה לבג""צ לקראת הבחירות לכנסת ה-15, נחקק חוק חדש לפיו אדם המוגבל בניידותו זכאי להצביע בכל קלפי נגישה שביישוב מגוריו בשיטת ""המעטפות הכפולות"".

תקשורת

על-פי חוק הקלות לחרש, זכאים אנשים חרשים וכבדי שמיעה לתרגום תוכניות טלויזיה המשודרות בערוץ הראשון, בערוץ השני, בטלויזיה החינוכית ובכבלים. תוכניות חדשות שבועית אחת לפחות, בכל אחד מהערוצים, חייבת להיות מלווה בתרגום לשפת הסימנים. רבע מהשידורים שלא משודרים בשידור חי, הן בעברית והן בערבית, חייבים להיות מלווים בכתוביות.
השנה - תשס""ז, 2007 - ניתן פטור לגמלאים לאגרת טלוויזיה. אין צורך לבטל הוראת קבע, לא ייעשה בה שימוש.

אנשים עיוורים המלווים בכלבי נחייה

על-פי חוק איסור הפליית עיוורים המלווים בכלבי נחייה, אסור להגביל את זכותו של אדם עיוור להיכנס למקום ציבורי ואת זכותו להשתמש בתחבורה ציבורית בשל היותו מלווה בכלב נחייה, או לגבות ממנו תשלום בשל כך.


ב - הגנה מפני פגיעה והזכות להליך הוגן

חוק העונשין קובע עונשים מחמירים לפוגעים באדם שמחמת מוגבלותו אינו יכול לדאוג לצורכי מחייתו, לבריאותו או לשלומו (""חסר ישע""), במיוחד כאשר הפוגע הוא מי שאחראי לשלומו (הורה, מטפל, אפוטרופוס, וכדומה). אדם היודע על פגיעה בחסר ישע חייב לדווח על-כך לפקיד סעד או למשטרה.
אנשים עם לקות שכלית, נפשית, או חושית, העומדים למשפט פלילי ואין להם עורך-דין, זכאים לסנגור שימונה להם על ידי הסנגוריה הציבורית או בית המשפט.
אדם עם מוגבלות שכלית החשוד בפלילים ושהוחלט על מעצרו, ישהה במעצר בנפרד, ויובא בפני ועדת אבחון, הפועלת על-פי חוק הסעד (טיפול במפגרים), כדי שתחליט על דרכי הטיפול בו. במידה ויורשע, רשאי בית-המשפט לצוות שיובא בפני ועדת אבחון שתקבע את דרכי הטיפול בו. אם נדון למאסר, רשאי בית-המשפט לצוות שמאסרו לא יהיה בבית-סוהר אלא במעון נעול.
בית-המשפט יכול לצוות, רק לאחר קבלת חוות-דעת פסיכיאטרית, על אשפוז או טיפול מרפאתי של עצור או נאשם עם מוגבלות נפשית, אם נמצא שאינו מסוגל לעמוד לדין או שאינו נושא באחריות למעשיו.

ג - הזכות לגור בקהילה

אדם עם מוגבלות זכאי לגור בקהילה, ולא להישלח ממנה למוסדות. זאת כחלק מזכותו לשיוויון ולכבוד.
בניגוד לזכות זו, מתגוררים בישראל אלפי אנשים עם מוגבלות שכלית במוסדות רחוקים והמוניים, אלפי אנשים עם מוגבלות נפשית מאושפזים בבתי-חולים פסיכיאטריים ללא צורך קליני, רק בגלל העדר פתרונות בקהילה. חובת המדינה לממן סידור חוץ-ביתי לאדם עם מוגבלות הזקוק לכך; אדם עם מוגבלות או משפחתו זכאים לעמוד על כך שמימוש זכות זו יהיה בבית בקהילה המותאם לצרכיו.


""אדם עם מוגבלות זכאי לגור בקהילה""
סעיף 25 להצעת חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התשנ""ו -1996.

אנשים עם מוגבלות המתגוררים במסגרת חוץ-ביתית, זכאים לכך שיסופקו להם צורכיהם הגופניים והנפשיים, כי ידאגו להם במסירות, וכי יובטחו להם הזכויות המאפשרות התפתחות תקינה ובריאה. הם זכאים להגנה ולביטחון פיסי.
משרד העבודה והרווחה מממן את מגוריהם של אנשים עם מוגבלות פיסית או שכלית במסגרות מגורים מחוץ למשפחתם.

הזכות לדיור סוציאלי

משרד השיכון מעניק זכאויות שונות לעיוורים; לאנשים עם דרגת נכות של 80% ויותר; וכן לאנשים המתנייעים על כיסא גלגלים: משכנתא לרכישת דירה לחסרי דירה, משכנתא להחלפה או להרחבת דירה, השתתפות בתשלום שכר דירה לחסרי דירה, ושכירות מסובסדת בשיכון ציבורי.

ד - גמלאות

מפאת קוצר היריעה, נסקור להלן בקצרה את הגמלאות הניתנות לאנשים עם מוגבלות. פירוט תנאי הזכאות מצוי בחוק הביטוח של המוסד לביטוח לאומי עם הממשלה.


קצבת נכות חודשית

- ניתנת לתושב ישראל, אשר נכותו הרפואית הינה בשיעור של 40% לפחות (50% לגבי עקרת בית), ושנפגע כושרו להשתכר. הקצבה הינה בשיעור של 25% מהשכר הממוצע במשק למי שנקבעה לו דרגת אי-כושר להשתכר של 75%. אם הדרגה נמוכה יותר, יקבל האדם קצבה חלקית בהתאם.

שיקום מקצועי

- ניתן למי שדרגת נכותו הרפואית הינה בשיעור של 20% לפחות, הוא זקוק להכשרה מקצועית, והוא בר-שיקום מקצועי.

קצבת שירותים מיוחדים

- ניתנת לזקוקים לעזרת הזולת בביצוע פעולות היום-יום. לקצבה שלוש דרגות הנקבעות על-פי תלות הנכה בעזרת הזולת: כשיעור קצבת נכות, כשיעור מחציתה או 150% ממנה.
- קצבת ניידות - ניתנת לבני 3-65 המוגבלים בגפיהם התחתונות ומתקשים בתנועה. ניתן לקבל הלוואה עומדת לרכישת רכב חדש, הוצאות החזקתו וסיוע ברכישת אביזרים מתאימים לו. בנוסף, ניתן לקבל הלוואה מ""קרן הלוואות"". לחסר רכב ניתנת קצבה חודשית למימון הוצאות הניידות.
- גמלת ילד נכה - דמי מחייה ועזרה בלימודים, וכן גמלת סידורים מיוחדים לילדים התלויים בעזרת הזולת יותר מהרגיל אצל בני גילם.
- קיימות קצבאות לקבוצות ייחודיות כגון: נכי צה""ל, נפגעי עבודה, נפגעי תאונות, נפגעי פעולות איבה, אסירי ציון.

"
בחזרה לבלוג