האם יש קשר בין אומגה 3 להפרעת קשב וריכוז?
המחקרים מראים קשר בין צריכת אומגה 3, לאורך כל שנות ההתפתחות – מעובר לילד – לבין הפחתת הסימפטומים של הפרעות קשב וריכוז |
||
מאת: ליאורה חוברה, דיאטנית קלינית |
||
בשנת 1964 גילתה קבוצת חוקרים את נוכחותה של חומצת DHA במוח. במחקרים שנעשו מאז התברר שמחסור ב-DHA עלול להוביל לבעיות שונות בתפקוד המוח, כבר בגיל הילדות – אז מתגלות בעיות של דיסלקציה, קשב וריכוז (ADD ו ADHD) היפראקטיביות ואף אגרסיביות. מתברר שהפרעות קשב וריכוז הן ההפרעות הנוירולוגיות השכיחות ביותר בקרב ילדים. הן מקשות על תפקוד הילד בסביבה הלימודית והחברתית שלו, ואף משבשות את מהלך החיים בתוך המשפחה. הורים רבים נרתעים ממתן טיפול תרופתי ומחפשים אחר דרכים אחרות לטיפול בבעיה. מכיוון שחומצות השומן אומגה 3 תופסות כ-27% מהמוח, ולכן הן גם חיוניות ביותר לתפקוד התקין שלו, בדקו החוקרים את השפעתן על הסימפטומים של הפרעות קשב בילדים, ומצאו שתוספת אומגה 3 לתזונת הילדים הפחיתה באופן משמעותי את הסימפטומים הללו.
כבר מראשית התפתחות המוח, עוד בשלב העוברות, יש חשיבות גדולה לכמות חומצות השומן אומגה 3 שמגיעות אליו. לקראת סוף ההיריון ובששת חודשי החיים הראשונים מתרחשת התפתחות מואצת של המוח ומערכת הראייה. לשם כך זקוק התינוק לאומגה 3 EPAול-DHA. מחקר שנערך ופורסם בשנת 2003 בירחון המדעי Pediatricsבדק את הקשר בין נטילת אומגה 3 בזמן ההיריון ובין התפתחות המוח בעובר. המחקר מצא כי לאומגה 3 יש השפעה ברורה על התפתחות תקינה של המוח וגם על מניעת הפרעות קשב בעתיד. במסגרת המחקר בדקו החוקרים את ההשפעה של אומגה 3 על ההתפתחות הקוגניטיבית של הילדים. האמהות שהשתתפו במחקר קיבלו, מהשבוע ה-18 להריון ובמשך שלושה חודשים לאחר הלידה, 1,183 מ""ג DHAו-803 מ""ג EPAעל בסיס יומי. כאשר היו הילדים בני 4, חזרו החוקרים לבדוק את התפתחותם. החוקרים מצאו כי הילדים מקבוצת המחקר קיבלו ניקוד גבוה יותר במבדקי ההתפתחות מנטאלית, לעומת הילדים מקבוצת הביקורת. מחקר אחר, שפורסם בשנת 2007 בכתב העת המדעי European Journal of Clinical Nutrition, קבע כי תוספת אומגה 3 במהלך ההיריון תרמה להארכת משך ההיריון ולהפחתת הסיכון לרעלת הריון בנשים עם היסטוריה של לידות מוקדמות. לידה מוקדמת או רעלת הריון עשויות להשפיע על עתידו של היילוד.
תינוקות שקיבלו תוספת DHA השיגו תוצאות טובות יותר במבחני התפתחות נשים מיניקות מספקות לתינוקותיהן מקור מצוין ל-DHA. אולם, גם נשים אלה צריכות לוודא שהן יכולות להעניק לילדיהן רמה מספקת של DHA, ולכן מומלץ לאמהות מיניקות לצרוך אומגה 3 באופן קבוע. האיגוד הפרינטולוגי (גינקולוגים המתמחים בהיריון) ממליץ על הנקה מלאה בשילוב אכילת דגים או נטילת תוספים, שיכילו כמות מספקת של אומגה 3 ובעיקר DHA. ולמי שבוחרת לא להניק – כדאי מאוד להשתמש בפורמולה לתינוקות שמכילה DHA. במחקר שבדק את השפעת תוספת אומגה 3 על ההתפתחות המנטאלית של התינוקות, נמצא כי תוספת DHAלתזונת התינוקות הביאה להתפתחות מנטאלית טובה יותר, לתגובה טובה יותר לגירויים ולהתפתחות ויזואלית טובה באופן משמעותי מזו של קבוצת הביקורת. במסגרת המחקר קיבלו תינוקות תוספת DHAבארבעת החודשים הראשונים לחייהם. בתום המחקר בדקו החוקרים את רמות ה-DHAבדם, ומצאו מתאם בינן לבין תוצאות מבחני ההתפתחות המנטאלית. במחקרי המשך נבדקו ילדים שהמשיכו לצרוך אומגה 3 לאורך זמן, ובגיל 3 נמצא כי ערכי ה-IQ(מנת המשכל) שלהם גבוהים יותר לעומת אלו של קבוצת הביקורת. תינוקות שנולדו טרם זמנם (פגים) רגישים למחסור ב-DHA יותר מילודים שנולדו במועד, מכיוון שלא קיבלו את כמות ה- DHA הדרושה במהלך הטרימסטר השלישי של ההיריון, ולכן מאגרי ה-DHA ברקמותיהם קטנים יותר. בנוסף, התהליכים הביולוגיים שמתרחשים בגופם של פגים לצורך ניצול חומצות שומן חיוניות אינם מפותחים דיים, ולכן תוספת חומצות שומן חיוניות חשובה ביותר עבורם. בשנת 2000 פורסם בירחון התזונתי-מדעי American Journal of Clinical Nutrtion מחקר המגלה כי נמצאו רמות נמוכות של אומגה 3 בדם בקרב ילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז, בעיות קואורדינציה, בעיות שינה, בעיות מוטוריות בדרגות שונות ואלרגיות. מחקר אחר, שפורסם בירחון Lipidsבשנת 2003, תומך בתוצאות אלה. במחקר נבדקה קבוצה של 50 ילדים הסובלים מהפרעות קשב. במסגרת המחקר, קיבלו הילדים בקבוצת הניסוי חומצות שומן אומגה 3, ואילו ילדי קבוצת הביקורת קיבלו שמן זית. תוצאות המחקר הראו כי בקרב ילדי הקבוצה שקיבלו אומגה 3 ניכר שיפור משמעותי בכל מדדי הפרעות הקשב, בהשוואה לילדי הקבוצה שקיבלו שמן זית. בשנים 2005 ו-2006 נערכו מחקרים נוספים בנושא בבית החולים הרווארד, מסצ'וסטס, וכולם תומכים בממצאים אלה ומראים כי מתן תוסף אומגה 3 לילדים שסבלו מהפרעה דו-קוטבית או הפרעות קשב, הפחית אצל כמחצית מהם את הסימפטומים ב-30%.
כמה אומגה 3 מומלץ לצרוך? צריכה של גרם אחד של חומצות שומן אומגה 3 למבוגר ביום נחשבת מספקת. לנשים הרות ומיניקות מומלץ לצרוך לפחות 200 מ""ג DHAליום (כך לפי המלצות האיגוד הפרינטולוגי לאנשי המקצוע בתחום, בשיתוף עם איגודי הבריאות האמריקאי והאירופאי). האיגוד ממליץ לנשים לאחר לידה שאינן מניקות להשתמש בפורמולה לתינוקות שמכילה DHA. המינון מותאם לגיל הילד והינו 300–600 מ""ג אומגה 3 ליום. דגים, שמן פשתן, אצות, מרווה, אגוזי מלך ושמן נר הלילה הם מקורות תזונתיים טובים לחומצות שומן אומגה 3, אולם אין די בכך. מתברר כי רוב המקורות לאומגה 3 בעייתיים מבחינת צריכתם. המקור הזמין ביותר הוא דגים, אבל הימים כיום מזוהמים במתכות כבדות, כספית ושאר חומרים מזהמים, ואלה חודרים לבשר הדגים. הסובלים העיקריים מהזיהום הם דגי הים, ובעיקר הדגים הגדולים שחיים זמן ארוך יותר, כמו סלמון וטונה. ה-FDA(מינהל המזון והתרופות האמריקני(פרסם הנחיה שלפיה על נשים הרות להגביל את אכילת הדגים שלהן, מחשש להרעלה. בנוסף, לא קל לצרוך דרך אוכל את כל הכמות היומית המומלצת של הדגים. למשל, כדי לקבל גרם אחד של אומגה 3 יש לאכול 120 גרם סלמון או 90 גרם סרדינים או 200 גרם מקרל מדי יום! ואולי תתפלאו, אבל זול יותר לצרוך גרם אחד אומגה 3 מתוסף מאשר ממזון. התוספים שמכילים אומגה 3 מכילים את חומצות השומן, ללא מתכות כבדות, כספית ושאר חומרים מזהמים המצויים לעתים בדגים. הם עוברים ביקורת איכות קפדנית, והחשוב מכל – הם מותאמים לקהל המטרה: נשים הרות ומניקות, מבוגרים או ילדים – וניטלים ככמוסות רכות קטנות במיוחד או כסירופ טעים.
מה בין רפואה סינית לאומגה 3? הסינים אמנם לא ידעו שאכילת דגים תורמת לגוף חומצות שומן מסוג אומגה 3, פשוט משום שלא היה להם המכשור המדעי הדרוש לאנליזה כזאת, אבל הם טענו כי הפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות הן תופעות של חום. הרפואה הסינית ממליצה במקרים אלה לצרוך דגים כמזון מקרר, כדי להפחית את האנרגיה המחממת. בזמן חופשות, ילדים המקבלים טיפול תרופתי בדרך כלל לוקחים ""פסק זמן"" ממנו, ואז זהו גם זמן מצוין לבדיקת השפעת אומגה 3. בזמן כזה אפשר לבדוק כיצד משפיעה נטילת אומגה 3 על הילד כאשר הוא אינו נתון להשפעת הטיפול התרופתי. ההטבה נצפית לעתים בתוך ימים, ובדרך כלל השיפור ניכר בתוך חודש. את השינוי יחושו הילד והקרובים אליו – הגננת, המורה והורים. לילדים שאינם בטיפול תרופתי מומלץ לתת תוספת אומגה 3 המותאמת לגיל הילד
לצפיה במגוון של תרופות ותוספי תזונה להפרעת קשב וריכוז לחץ כאן |