
בטיחות בבית לקשישים
בכל שנה לצערינו הרב קשישים רבים נפגעים בביתם עקב חפצים, נפילות או סכנות אחרות. סכנות שבקלות ניתן היה למנוע אותם בכמה צעדים פשוטים וקלים. כל פגיעה עלולה לגרום להחמרה במצב הבריאותי של הקשיש ולכן מומלץ לנקוט ב- 8 אמצעי זהירות:
1. התקנת תאורה מספקת – במקרים רבים קשישים נפגעים כי הם פשוט לא רואים לאן הם הולכים. בין אם מדובר בנורה שרופה או במסדרון חשוך, מוטב לבדוק את תקינות התאורה בבית בכל חודש ולוודא כי גם בלילה כל הנורות עובדות בצורה תקינה. עוד חשוב להתקין תאורת חירום בכל אחד מחדרי הבית, כך שאם תהיה הפסקת חשמל יוכל הקשיש להסתובב בין חדרי הבית ללא חשש.
2. יצירת מעבר בטוח בין חדרי הבית – בתים רבים נוטים לקשט ולעטר את הבית בעציצים, פסלים ושטיחים בחדרים ובמסדרונות הבית. אך כאשר מדובר בבית של קשיש, מומלץ לפנות ככל הניתן את המסדרון, את הרצפה ואת החללים בחדר בכדי למנוע התקלות שתוביל לחבלה או לנפילה. אולי הבית יהיה פחות נאה לעין, אך הוא יהיה בטוח יותר עבור הקשיש המתגורר בו. עוד חשוב לוודא כי על הרצפה או בקרבה המיטה לא מונחים חוטי חשמל או כבלים אשר עלולים לגרום לאיבוד שיווי משקל או נפילה של הקשיש.
3. חיזוק תחושת הביטחון והמוגנות בבית – חלק מהקשישים נמצאים תחת השגחה יום יומית של מטפל סיעודי ולכן חשים ביטחון כי תמיד יש מישהו איתם בבית, אך עבור קשישים אחרים המתגוררים לבד חשוב לחזק את תחושת הביטחון והמוגנות בבית. ניתן לעשות זאת בכמה דרכים: • התקנת סורגים במידה ומדובר בדירת מגורים בקומה נמוכה או בדירה הנמצאת בחלק הפחות טוב של העיר • התקנת הדלת מצלמה דיגיטלית בעל מסך גדול המאפשרת לקשיש לראות בבירור מי עומד מעבר לצד השני.
• התקנת מנעולים נוספים ושרשרות ביטחון על הדלת, בכדי למנוע פריצות או חדירות בכח.
• התקנת לחצן מצוקה או שימוש בצמיד מצוקה הנמצא תמיד על פרק כף היד. אלא משמשים גם כלחצני מצוקה כשהקשיש אינו מרגיש בטוב.
• הוספת מספרי הטלפון של בני המשפחה בחיוג מהיר אל מכשיר הטלפון הנייד של הקשיש. כך אם הוא יהיה במצוקה או יזדקק לעזרה הוא לא יתבלבל במהלך חיפוש אחר מספר הטלפון של בני המשפחה.
4. הוספת ידיות אחיזה – קשישים רבים נוטים ליפול באמבטיה, בשירותים או במדרגות כי אין להם מספיק נקודות אחיזה בזמן המעבר מישיבה לעמידה, או בזמן מעבר מחדר אחד לחדר אחר. מומלץ להוסיף ידית אחיזה לאמבטיה, לשירותים ואפילו ידית לצד המיטה כך שהקשיש יוכל להיכנס ולצאת ללא חשש מנפילה.בנוסף מומלץ לביא כסא למקלחת ליתר נוחות של הקשיש.
5. הוספת כיסאות ברחבי הבית – זה אולי ישמע לכם מוזר, אך קשישים מתעייפים מאוד מהר גם אם הם עושים פעולות פשוטות בבית. לעיתים הליכה מתוך עייפות גורמת לחוסר שיווי משקל ולנפילה. לכו מומלץ להוסיף כסאות שיפוזרו ברחבי הבית לדוגמא כסא במדרגות, כסא במסדרון או כסא בכניסה לבית שיאפשרו לקשיש לעצור לרגע, לנוח ולצבור כוחות לפני שהוא עובר אל החדר הבא.
6. עשיית פעולות בישיבה – היות ולאורך זמן הקשישים מאבדים את שיווי המשקל שלהם וקשה להם לעמוד הרבה זמן על הרגליים, מומלץ לעשות חלק מהפעולות היום יומיות בישיבה. לדוגמא, לשוחח בטלפון בישיבה ולא בעמידה, להכין אוכל בישיבה ואפילו להתקלח בישיבה. קשישים רבים נוטים ליפול בזמן המקלחת, לכן הוספת כיסא למקלחת מהווה פיתרון יעיל המאפשר להם להתקלח מבלי ליפול.
7. הנגשת חפצים אל גובה העיניים – סעיף זה מתייחס בעיקר לחפצים הנמצאים במטבח. קשישים רבים עולים על כסא על מנת לקחת חפץ מסוים הנמצא במדף גבוה, אך כשהם יורדים מהכיסא הם מאבדים את שיווי המשקל ונופלים ממנו. כאשר מעבירים את הכלים, את הספרים או כל דבר אחר הנמצא בגובה אל מקום נגיש יותר, כך הקשיש מרגיש בטוח יותר כי הסיכוי שלו ליפול מגבוה הופך לאפסי.
8. נטילת תרופות בצורה בטוחה – נטילת תקופות באופן שגוי מהווה גם היא סכנה לקשישים הגרים בגפם. במקרים רבים קשישים נוטים לבלבל בין תרופות, לבלבל בין אריזות, לסבול מבעיות זיכרון כךש הם לא זוכרים אם לקחו או לא לקחו את התרופה ולגרום בטעות למצב של מינון יתר. על מנת לשמור על בטיחות בעת נטילת תרופות מומלץ לעשות כמה דברים:
• לאחסן את התרופות הרחק מאוכל, הרחק משתייה והרחק מחומרי ניקוי
• להתקין תאורה ליד המקום בו הקשיש נוטל את התרופות (בחדר השינה, בסלון או במטבח). התאורה תעזור לו לראות טוב יותר את הכתוב על האריזה ותמנע בלבול.
לסיכום
בין אם הקשיש מתגורר בגפו או עם מטפל סיעודי חשוב לבטח את הבית ולגרום לו לחוש בטוח ומוגן. ניתן לעשות זאת בקלות כמה צעדים פשוטים. בין הדברים החשובים שיש לעשות על מנת לתרום לתחושת הבטיחות של הקשישי בביתו היא להתקין ידית אחיזה לאמבטיה ולהוסיף כיסא לאמבטיה. שני אלה ימנעו החלקה המהווה אחד מהגורמים העיקריים לנפילות קשישים בביתם.
"