כל מה שרצית לדעת על ויטמינים
ההגדרה.
מה הם הויטמינים?
ויטמינים הם חומרים בעלי המאפיינים הבאים:
1. חיוניים לתפקוד הגוף החי.
2. נדרשים בכמויות קטנות.
3. חומרים חיצוניים, אשר הגוף אינו מייצר בעצמו.
לסעיף האחרון יש כמה יוצאי מן הכלל:
- ויטמין D, הויטמין הזה כן נוצר בגוף בעור בעזרת קרני שמש.
- חשוב לציין, שמדובר על הגדרה רק עבור בני אדם וחלק מן העולם החי, מפני שיצורים אחרים כן מייצרים ויטמינים בכוחות עצמם. בני אדם מנצלים את היכולת הזו בצורת ""חיים משותפים"" – מדובר על אוכלוסיית החיידקים במערכת העיכול האנושית – אותם חיידקים המייצרים ויטמינים K ו- B-12.
הבהרות:
ייצור עצמי של ויטמינים – מקרה לא שכיח, רוב רובו של הויטמינים מגיעים לגוף מן המזון או מתוספי מזון.
- חשוב לציין הבדל מהותי נוסף בין ויטמינים וחומרים חיוניים אחרים. גוף האדם יכול לנצל חומרים חיוניים שונים, כגון חומצות אמינו או חומצות שומן מסוג אומגה להפקת אנרגיה, מהויטמינים לא ניתן לייצר אנרגיה.
- במשך שנים רבות מדענים גילו סוגים חדשים של חומרים אשר נכללים בהגדרה של ויטמינים. הם גילו וממשיכים לגלות תכונות חדשות של חומרים מועילים האלו לגוף האדם.
שמות.
שמות הויטמינים נתנו ע""פ אותיות לטיניות. בחלק מהמקרים מתברר, שיש מספר ויטמינים עם תכונות דומות. ויטמינים אלה מאוחדים בקבוצות, דוגמת הקבוצה של ויטמין B. על מנת להבדיל בין ויטמינים שונים באותה קבוצה, הם ממוספרים (B1, B9 וכו').
ההגדרות של ויטמין כוללות אות, שם כימי, שם ביולוגי, המלצה לצריכה יומית.
כדי להתקדם בנושא הויטמינים, נזכיר עוד כמה מילות מפתח מן התחום.
וויטמרים – סוגים שונים של אותו ויטמין, כאשר לכולם מבנה כימי דומה, אבל יש שוני מבחינת רמת הפעילות בגוף. לדוגמה, לויטמין E יש וויטמרים מסוג אלפא, בטא וגמא.
פרו- ויטמינים – זה לא ויטמינים מקצועיים. פרו-ויטמינים – אלה חומרים שונים, המגיעים לגוף האדם בדרך כלל בצורה לא פעילה ובעזרת תהליכים ביוכימיים הופכים לויטמינים פעילים.
כאשר אחרי בדיקות מעבדה נקבע סופית המבנה הכימי של ויטמינים, ניתן היה לקרוא לחומרים אלה ע""פ מינוחים המקובלים בכימיה. כך הגיעו לעולם שמות כגון פירידוקסל (pyridoxal) – שהוא, בעצם, ויטמין 6B. אגב, קיימים עוד שני וויטמרים של ויטמין
זה - פירידוקסין ופירידוקסאמין.
לקח עוד זמן מה והתברר שלחומרים אורגניים רבים, הידועים מזמן למדע, יש גם מאפיינים של ויטמינים. וחומרים אלה יש די הרבה. הנפוצים ביותר הם ניקוטינאמיד, הספרטין, קוורצטין, רוטין. ניקוטינאמיד למשל, נקרא גם ויטמין 3B או ויטמין PP. למספר חומצות יש גם תכונות של ויטמינים, בפרט - חומצה הארכידונית , לינולאית ואחרות.
סיווג.
- היום הסיווג המקובל של ויטמינים מבוסס על העקרונות של המוצא הכימי והביולוגי של חומר. עם זאת, אף אחד לא מטיל ספק בעובדה שסיווג זה הוא מיושן והחיסרון העיקרי של הסיווג הזה - הוא כמעט אינו משקף תכונות כימיות או ביולוגיות של קבוצת ויטמינים מסוימת.
- ישנה חלוקה של ויטמינים ע""פ תכונה של מסיסות: במים או בשמן. סיווג שיש בו חסרונות, אבל בכל זאת נמצא בשימוש נרחב כיום.
ויטמינים מסיסים בשומן: A, D, E, K
ויטמינים מסיסים במים: קבוצה B, C, P, PP ואחרים
מוצרים מומלצים
{{widget type=""catalog/product_widget_link"" template=""catalog/product/widget/link/link_block.phtml"" id_path=""product/45""}}
{{widget type=""catalog/product_widget_link"" template=""catalog/product/widget/link/link_block.phtml"" id_path=""product/56""}}
"