מיתוסים על סוכרת

"
אפשר להידבק בסוכרת ממישהו אחר? חולי סוכרת אינם יכולים לאכול דברי מתיקה או שוקולד? אכילה מרובה של סוכר גורמת לסוכרת? מספר מיתוסים על סוכרת ומידת נכונותם.

מיתוס 1# אפשר להידבק בסוכרת ממישהו אחר.
לא. למרות שאיננו יודעים בדיוק מהי הסיבה שאנשים מסוימים מפתחים סוכרת, אנו יודעים כי סוכרת אינה מידבקת. אי אפשר להידבק בסוכרת כמו בהתקררות או שפעת. נראה כי ישנם קשרים גנטיים מסוימים בסוכרת, במיוחד בסוכרת מסוג 2. גם גורמים הקשורים בסגנון חיים ממלאים תפקיד.

מיתוס 2# חולי סוכרת אינם יכולים לאכול דברי מתיקה או שוקולד.
חולי סוכרת יכולים לאכול דברי מתיקה וקינוחים, במידה ומאכלים אלה הם חלק מתוכנית ארוחות בריאה, או משולבים עם התעמלות. מאכלים אלה אינם ""מחוץ לתחום"" עבור חולי סוכרת , יותר משהם ""מחוץ לתחום"" עבור אנשים שאינם חולים במחלה.

מיתוס 3# אכילה מרובה של סוכר גורמת לסוכרת.
לא. סוכרת נגרמת ע""י שילוב של גורמים גנטיים וסגנון חיים. עם זאת, השמנת יתר מעלה את הסיכון שלך לחלות בסוכרת מסוג 2. אם ישנה היסטוריה של סוכרת במשפחתך, מומלץ לשמור על משקל תקין באמצעות אכילה על פי תוכנית אכילה בריאה, והתעמלות על בסיס קבוע.

מיתוס 4# חולי סוכרת צריכים לאכול מזונות מיוחדים לחולי סוכרת.
תוכנית אכילה בריאה לחולי סוכרת זהה לתוכניות המומלצות לכולם – מופחתת שומן (במיוחד שומן רווי ושומני טרנס), מתונה ברמת המלח והסוכר, עם ארוחות המבוססות על מאכלים עשירים בחיטה מלאה, ירקות ופירות. גרסאות לחולי סוכרת וגרסאות ""דיאטטיות"" למאכלים עתירי סוכר אינם מהווים יתרון מיוחד. עדיין, הם מעלים את רמות הגלוקוזה בדם, בדרך כלל יקרים יותר ועלולים להיות בעלי השפעה משלשלת במידה והם מכילים אלכוהול מבוסס סוכר.

מיתוס 5# אם יש לך סוכרת, אתה צריך לאכול רק כמויות קטנות של מזון עמילני כמו לחם, תפוחי אדמה ופסטה.
מזונות המכילים עמילן הינם חלק מתוכנית אכילה בריאה. ישנה חשיבות לגודל המנה. ניתן לכלול לחמים מחיטה מלאה, דגני בוקר, פסטה, אורז וירקות עמילניים אחרים כמו תפוחי אדמה, בטטות, אפונה ותירס בארוחות וכחטיפים. המפתח הוא גודל המנה. עבור מרבית חולי הסוכרת, 3-4 מנות של מזונות המכילים פחמימות מספיקות בהחלט. מזונות עמילניים מחיטה מלאה הם גם מקור טוב לסיבים, שמסייעים לשמור על מעיים בריאים.

מיתוס 6# חולי סוכרת נוטים יותר להתקרר ולחלות במחלות אחרות.
לא. אינך נוטה להתקרר או לחלות יותר במידה והינך חולה סוכרת. עם זאת, מומלץ לחולי סוכרת לקבל חיסונים נגד שפעת. הדבר נובע מהעובדה שכל זיהום מפריע לניהול רמות הגלוקוזה בדם שלך, ומסכן אותך ברמות גלוקוזה גבוהות, ועבור חולי סוכרת מסוג 1, ישנו סיכון מוגבר לקטואצידוסיס.

מיתוס 7# אינסולין גורם לאתרוסקלרוזה (טרשת עורקים) ולחץ דם גבוה.
לא. אינסולין אינו גורם לאתרוסקלרוזה. במעבדה, ישנה הוכחה כי האינסולין יכול להתחיל חלק מהתהליכים המוקדמים הקשורים באתרוסקלרוזה. לכן, ישנם רופאים החוששים שאינסולים עלול להחמיר את ההתפתחות של לחץ דם גבוה

מיתוס 8# אינסולין גורם לעליה במשקל, ומאחר והשמנת יתר מזיקה, אסור לקחת אינסולין.
שני מחקרים, ה- UKPDS, וה- DCCT, הראו שהיתרון בניטור הגלוקוזה באמצעות אינסולין עולה ברמות רבות על הסיכון שבעלייה במשקל.

מיתוס 9# פירות הינם מזון בריא. לכן, מותר לאכול כמה שרוצים.
פירות הם מזון בריא. הם מכילים סיבים והרבה ויטמינים ומינרלים. מאחר והפירות מכילים פחמימות, יש לכלול אותם בתוכנית הארוחות שלך. התייעץ עם הדיאטנ/ית שלך לגבי הכמות, התדירות וסוג הפירות שעלייך לאכול.

מיתוס 10# אינך צריך לשנות את אורח החיים שלך אלא אם ה- A1C (גליקו-המוגלובין) שלך גדול יותר מ 8 אחוזים.
ככל שהשליטה שלך בגלוקוזה תהיה טובה יותר, כך יפחתו הסיכויים שלך לפתח סיבוכים כתוצאה מהסוכרת. יחד עם זאת, A1C שתוצאתו בסביבות ה- 7, אינו מהווה שליטה טובה. מטרת ה-ADA (ארגון הסוכרת האמריקאי) היא להגיע לפחות מ- 7 אחוזים. ככל שה- A1C שלך קרוב יותר לרמה הנורמאלית (פחות מ- 6 אחוזים), כך יקטנו הסיכונים שלך לסיבוכים. עם זאת, יגבר הסיכון שלך להיפוגליקמיה, במיוחד אם יש לך סוכרת מסוג 1. התייעץ/י עם רופא המשפחה שלך על הרמה הטובה ביותר עבורך.

"
בחזרה לבלוג