ממה נובעת הירידה בניידות אצל קשישים

ממה נובעת הירידה בניידות אצל קשישים

"

הרפואה המתקדמת בשילוב הטכנולוגיה החדישה הצליחה להביא אותנו למצב בו אנשים חיים ומתקיימים באיכות חיים גבוהה למדי גם בגילאים מאוחרים. עם זאת, ישנם תחומים בחיינו שטרם התקדמו או טרם התקדמו מספיק כמו למשל תחום הנגישות ותחום התחבורה. תחומים אלו שנשארו מאחור בכל העולם באופן כללי אבל במדינת ישראל בפרט, גורמים למצב בו ניידות אצל קשישים הופכת להיות קשה עד כמעט בלתי אפשרית ואותם קשישים שעדיין יכולים להגיע ממקום למקום באופן עצמאי נאלצים להישאר בבית או להסתמך על אחרים, וחבל.

מדוע לקשישים כל כך קשה להתנייד?

הסיבות לקשיים בניידות או ירידה בניידות בקרב בני הגיל השלישי הן האחת- שקשה להם לנהוג מבחינה פיסית או שהם כבר לא מרגישים מפוקסים מספיק או בטוחים מספיק בכדי להיות מאחורי ההגה, והשנייה- שהם לא מצליחים ללכת למרחקים ארוכים כמו בעבר לאורך זמן ארוך כמו בעבר.

תוסיפו לזה את העובדה שאין מספיק תחנות אוטובוס נגישות עבורם, אפשרויות לעלות ולרדת לתחבורה הציבורית בבטחה ובלי לחץ, הרבה מאוד קשישים בריאים לגמרי מוצאים את עצמם תלויים בילדים או בנכדים שלהם או נשארים לבדם בבית.

קשישים אשר סובלים מחולשה, ממחלות שפוגעות בעצמות ובשרירים או שספגו פגיעה או פציעה שפוגעת ביכולת התזוזה שלהם ימצאו את עצמם מרותקים לביתם ללא יכולת ניידות טובה ונוחה ברחבי העיר. כמו כן ככל שהם מתבגרים ומזדקנים הם מאבדים את הביטחון שלהם על הכביש, היכולת המוטורית שלהם יורדת, מתווספות בעיות וקשיי ראיה ושמיעה וכל אלה מובילים למצב שהם מעדיפים לא לצאת מהבית או לצאת מהבית לעיתים רחוקות בלבד.

קצת נתונים על ניידות אצל קשישים:

אולי נדמה לכם שמדובר בנושא מינורי ובבעיה שמפריע לקהל קטן יחסית אבל המחקרים והנתונים מוכיחים אחרת. מחקרים רבים עקבו ועוקבים אחר ההתנהלות והניידות בקרב קשישים מעל גיל שבעים והנתונים מראים שאחוז נמוך למדי מהקשישים הנבדקים עוד נוהגים ואחוז עוד יותר נמוך בקרב הקשישים שנבדקו עוד הולכים. הירידה בחושים, במוטוריקה, ואיבוד הביטחון מגיעים במהירות וקשה מאוד להחזיר אותם אם בכלל מה שהופך את חוסר הניידות או הירידה בניידות בקרב קשישים לתופעה נפוצה ושכיחה.

הגורמים לירידה בניידות אצל קשישים הם הגיל המבוגר והזקנה אשר מביאים לפגיעה קוגניטיבית ואיבוד הביטחון העצמי. כמו כן מחלות כרוניות, תופעות לוואי של תרופות קבועות, ירידה בחושים ובתפקוד המערכות השונות- כל אלה ביחד או לחוד מפריעות לניידות ולתחושת העצמאות. בנוסף, קשישים רבים לא מתמידים בפעילות גופנית קבועה אם בכלל והמצב הנפשי שלהם גם הוא נמוך למדי כך שהם מוצאים את עצמם מרותקים לכיסא בסלון או למיטה בבית עד שהם כבר לא מתניידים בכלל.

ניתן לפתור את הבעיה:

במידה ומדובר באדם מבוגר ובריא אשר יכול עדיין לנהוג וללכת יש להעלות לו את הביטחון ולוודא שהוא נוהג אפילו למרחקים קצרים ועם ליווי ועל אחת כמה וכמה הולך. יש להראות לו ולהוכיח לו שהוא מסוגל ויכול וכל עוד הוא מסוגל ויכול עליו לנצל זאת ולהתנייד במרחב באופן עצמאי ולא לוותר על לצאת מהבית. כמו כן חשוב להקפיד שאותו איש מבוגר יתמיד בפעילות גופנית באופן סדיר במהלך השבוע מה שיחזק אצלו את תפקוד המערכות, את השרירים ויעלה לו את הביטחון העצמי כך שירגיש טוב יותר פיסית ונפשית ויהיה מוכן ויכול ללכת ממקום למקום.

במידה ואותו אדם מבוגר עדיין חושש להתנייד באופן עצמאי או שאינו מצליח לעשות זאת למרות הניסיונות שלו כדאי ורצוי לסייע לו עם עזרים חיצוניים ובמידת הצורך עם מטפלת זרה. אפשר להתאים עבורו הליכון או רולטור, לרכוש עבורו מקל הליכה למבוגרים ולסייע לו ללכת עם אותם עזרים באופן כמה שיותר עצמאי. מטפלת זרה יכולה לסייע לו לבצע הליכות קצרות ומתונות בכל יום בכדי לשמור על שגרה כלשהי ולא להתנוון לגמרי. ניתן לרכוש עבורו כיסא גלגלים במידת הצורך או קלנועית- כל אביזר או כלי ניידות שיעזור לו להתנייד עם כמה שפחות סיוע מהסביבה.

מכיוון שאיננו יכולים להתאים את המדרכות ואת הכבישים עבור המבוגרים יש לעזור להם ולמצוא את הדרך המהירה והקלה ביותר להגיע לאן שהם צריכים בסביבת מקום מגוריהם ובכך להקל עליהם את הניידות העצמאית. מציאת תחנות אוטובוס קרובות, הליכה איתם מתי שמתאפשר וביצוע כמה שיותר פגישות ופעילויות מחוץ לבית יגרמו לאותו מבוגר לצאת מהבית כמה שיותר פעמים וישאירו אותו עצמאי ככל הניתן לאורך זמן.

יש להתייעץ עם רופא/רוקח לפני השימוש

"
בחזרה לבלוג